Европа

Водите във Великобритания и Ирландия са необичайно топли

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Край бреговете на Великобритания и Ирландия температурите на водата са с 4-5 градуса по-високи спрямо обичайните стойности за това време от годината. Според експерти подобно явление не е наблюдавано от десетилетия.

 

Океанът не е като атмосферата. Не се затопля и не се охлажда бързо. Отнема много време. Така че, за година морските температури в Обединеното кралство може да се променят с около 10-12 градуса по Целзий между средата на зимата и средата на лятото.

Томас Рипет, физически океанограф от университета Бангор

Изменението на климата, но и по-малките количества сахарски прах и арктически лед също оказват влияние.

 

Прахът отразява част от слънчевите лъчи обратно в Космоса. Така се забавя затоплянето на океаните. Липсата на този прах означава, че лъчите са по-интензивни, достигат до морето и го затоплят.

Томас Рипет, физически океанограф от университета Бангор

Горещите вълни вредят на обитателите на водните басейни. По-топлата вода пренася по-малко кислород, който да достигне до дълбините на океаните и моретата. Освен това може да се стигне и до други явления.

 

Ако океанът се затопли твърде много, може да доведе до силни бури. Ураганите например възникват, ако температурата на водата е над 26 градуса по Целзий.

Томас Рипет, физически океанограф от университета Бангор

Миналата седмица британските метеоролози съобщиха, че глобалните температури на морската повърхност през април и през май са най-високите, регистрирани за тези два последователни месеца от 1850 г. насам.