Европа

Учени предупреждават за горещо лято и историческа суша в Южна Европа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Световната метеорологична организация предупреди, че през следващите пет години глобалните температури вероятно ще се повишат до рекордни нива, подхранвани от задържащите топлината парникови газове. Естественото явление "Ел Ниньо", при което повърхностните води в източната част на Тихия океан стават необичайно топли, също се завърна с пълна сила. Предвижда се затоплянето на Арктика да бъде повече от три пъти по-високо от средното за света.

Този доклад не означава, че трайно ще надвишим нивото от 1,5°C, посочено в Парижкото споразумение, но Световната метеорологична организация алармира, че ще го надвишим скоро. По-високите температури ще имат дълготрайни последици за здравето, продоволствената сигурност, управлението на водите и околната среда.

Най-сериозно засегнати са страните в Южна Европа, като Испания, Франция и Италия вече явно усещат последиците от сушата. Испанските земеделци говорят за най-лошата реколта от десетилетия насам. С покачването на температурите на прага на лятото учените предупреждават, че Европа я очаква още едно горещо лято, след като миналогодишното беше определено като най-топлото, откакто се води статистика.