Общество

Очакват ни все по-чести горещи вълни, прогнозира климатолог

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ще наблюдаваме все по-често такива горещи вълни, каквито бяха през миналото лято, ще има  засушавания, след което ще има и проливни валежи, за които трябва да сме подготвени. Това прогнозира климатологът д-р Христо Попов в ефира на Euronews Bulgaria. По думите му климатът се връща към една фаза, която сме забравили от началото на миналия век.

„Някои неща се повтарят – тези екстремни редувания на задушавания, после проливни валежи“, обясни експертът, като допълни, че климатичната система се „връща към един стар порядък, но няма живи хора, които да го помнят“.

„Можем да се обърнем към архиви, за да видим какво се е случило в миналото, за да започнем да се подготвяме за бъдещето. Сега имаме 80-годишни наблюдения и база за сравнение, за да можем да преценим какво ще се случва занапред“, допълни Попов.

По отношение на климата в България, той каза, че засушаванията ще бъдат редувани в България с проливни валежи. „Малко по-новото е, че продължават до първата десетдневка на юли, което касае повече земеделските производители и тяхната работа. Малко по-хладна е пролетта, винаги когато когато имаме по-топла зима“, посочи той. По думите му е рано да се прогнозира какво лято ни очаква.

Вижте още във видеото.