Добро Утро, Европа

Климатът в Европа: Рекордни горещини и концентрации на парниковите газове през 2022 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейците все още са разтревожени от горещините, които връхлетяха континента през 2022-ра. Програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята - "Коперник", публикува доклад, който потвърждава, че годината е счупила рекорди по отношение на високите температури.

 

Миналата година беше петата най-топла в света и втората най-топла за Европа. 2022-ра също така отбеляза екстремни климатични условия и високи концентрации на парникови газове. Предприемането на действия в областта на климата никога не е било по-важно.

Мауро Фачини, ръководител на отдел за наблюдение на Земята в ЕК

Средната температура на планетата през 2022 г. е била с 1,2 градуса по-висока, отколкото в прединдустриалната ера. Според данните последните 8 години са били най-горещите, регистрирани някога в световен мащаб.

Жегите доведоха до големи пожари в държави като Испания и Франция. Стигна се до жертви и огромни загуби за икономиката. Емисиите, отделяни при горски пожари, са сред най-високите през последните около 20 години.

Нивото на въглеродния диоксид е най-високото от 2 млн. години насам, а това на метана е на нива, невиждани от повече от 800 хил. години.