Общество

Накъде ще тръгнат цените на имотите?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Над 260 брокери на недвижими имоти от цялата страна се събраха в Бургас на годишна конференция, организирана от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). Секторът е индустрията, която има огромно влияние върху икономическото развитие на страната. По време на форума основните акценти на дискусия бяха изменението на климата, кризите, демографията, лихвите, еврозоната и последствията и очакванията за бранша на недвижимите имоти. Повече подробности разказва кореспондентът на Euronews Bulgaria от Бургас Елена Танева.


Тази година статистиката сочи, че има спад на сделките на пазара, повече съдебни дела, свързани с недвижими имоти и етажната собственост и измами от строителни предприемачи. Повече е и броят на брокерите у нас. Същевременно България е и в графата с най-ниски лихвени проценти при кредитите.

Изминалата година остава почти сходна с миналата, като средните цени на жилищата са поскъпнали поне с 8%. Най-скъпи са имотите във Варна и Пловдив, а столицата се нарежда на трето място по скъпи жилища. Следва Бургас, като край морето се търси основно старото строителство, двустайни и тристайни апартаменти или близки до морската градина студиа. В бранша обаче отчитат спад на сделките на имоти – между 10% и 12% на годишна база. А в класация, която сравнява цените на имотите в 190 града в цяла Европа, на фона на останалите държави страната ни въобще не се отличава с плашещи по скъпотия цени.

София е на 31-во място, Бургас е на около 160-то. Най-скъпи са имотите в Женева. В топ 10 е и Милано. В сравнение с Берлин и Амстердам например за студентите в София наемането на жилище е доста по-достъпно.

„Там квартира от 30 квадрата струва 2 хиляди евро наем, така че има много градове в Европа с проблеми с достъпността, но България все още не е така“, казва Добромир Генов, председател на НСНИ.

И все пак у нас се заговори за балон в цените, който ще даде отражение през 2024-та година. Експерти се въздържат от крайна оценка.

Не можем да говорим за балон и рязък спад на цените, но все пак, ако разсъждаваме в по-дългосрочен план, в следващите от 3 до 5 години може да има корекции в цените.

Веселин Петров, изп. директор на ДСК Дом

Ако има някаква криза, тя ще е следващата година. Ние очаквахме по-дълбока такава, но се оказа, че България е една от слабо засегнати от тази финансова криза в Европа“, посочи Генов.

Към днешна дата страната ни е сред тези с най-ниски лихвени проценти в ипотечните кредити – между 2,6 и 2,7%.

България в момента е като Швейцария не само на Балканите, но и в Европа. Страната ни с най-ниските лихви за ипотечни кредити. Средно са около 2,6 – 2,7%. В други страни, които са сходни на нас, като Румъния, Унгария, Чехия, Полша лихвите са между 5 и 10% на годишна база. В Западна Европа стигат до 4%, така че България има наистина най-ниски лихви и това е така благодарение на стабилната банкова система и на конкуренцията между банките, от което печелят накрая крайните потребители. Но все пак да се има предвид, че тези ниски лихви не са фиксирани, тоест те са плаващи и зависят от това как всяка банка ценообразува, но въпреки това към момента наистина сме с най-ниски лихви - ние и Малта фактически сме с най-ниски лихви в Европа“, обясни Петров.

Очакванията са още догодина лихвите по ипотечните кредити да нараснат до 3,5%. Променя се и профилът на българския купувач, който вече има по-високи претенции.

„Вече купувачът е по-претенциозен и по-изискващ, защото има достатъчно информация. Границите са отворени да пътуваме къде ли не и можем да видим много по-модерни неща“, казва зам. Председателя на НСНИ Ирена Перфанова.

Сред проблемите в бранша са зачестилите измами сред търговци, строители и инвеститори. Изключително голяма е конкуренция на пазара на брокерски услуги, като много от брокерите не познават добре този тип бизнес. Липсва регулация на пазара.

Строителство на зелено или придобиване на такъв имот е може би най-рисковата сделка. Има наистина подготвени играчи, но те не са толкова много. Внимавайте“, предупреждава Генов.

Според експертите, ни очаква спокойна година и застой на цените на имотите.

Последните тенденции показват още, че все повече чужденци търсят къщи в селата у нас – предимно в планинските региони.


Целия репортаж вижте във видеото.