Европа

Активисти от Берлин искат референдум за повече социални жилища

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Крис Андерс се чувства като у дома си в германската столица, но му отнема известно време да се установи тук.

Като много други европейски градове, Берлин се бори с недостиг на жилища. Крис е живял на пет места под наем, преди да намери дългосрочен апартамент.

Чувствах се така, сякаш никога не можех да си намеря дом на това място. Сякаш загубих контрол над живота си. Бях притеснен през цялото време. Не можех да спя. Винаги с мисъл за търсене на нова квартира.

Крис Андерс – жител на Берлин

Крис е член на жилищната инициатива "Отчуждени германски жилища". Тя призовава за референдум, чрез който да се гарантира, че местните власти ще изкупят повече от 200 000 частни имота, които да се използват като социални жилища с фиксиран наем.

Средният наем на жилище в Берлин се е увеличил с 33% през първите три месеца на 2023 г, докато предлагането трайно намалява.

"Отчуждени германски жилища" инициира необвързващо гласуване през 2021 г, като повечето гласоподаватели подкрепиха увеличаването на социалните жилища.

Този път ще трябват повече подписи.

Градът създаде комисия, която да разгледа приложението на решението от първия референдум. Тя прецени, че жилищата могат да бъдат отчуждени срещу заплащане. Но активистите се опасяват, че политиците се опитват да забавят прилагането на такъв план.

Кристина Йовановски – Euronews, Берлин

Ако участниците в кампанията съберат достатъчно подписи, те смятат, че законопроектът ще бъде подписан възможно най-скоро. Но критиците предупреждават, че повече социални жилища няма да увеличат броя на имотите на пазара.

Войната на Русия срещу Украйна доведе до повишаване на цената на строителните материали.

Някои строителни фирми фалираха. От Германската асоциация на строителната индустрия твърдят, че законът за отчуждаване би довел до допълнително намаляване на броя на новите жилища на пазара.

Това би намалило мотивацията за инвеститорите, защото винаги ще се страхувате, че обществеността ще ви отнеме жилището, в което сте инвестирали. Това няма да е надеждна инвестиция, защото не знаете докога ще притежавате тези жилища, за да рефинансирате инвестицията си.

Тим-Оливер Мюлер – Германска асоциация на строителната индустрия

Крис твърди, че цената на новите апартаменти в града надхвърля бюджетните възможности на повечето жители. Наемателите са изправени пред риск да не могат да плащат наемите си.

Трябва да гарантирате на хората, че поне ще могат да останат там, където живеят – в техните социални общности, апартаменти, домове, казва Крис.