Икономика

Криза с жилищата в Ирландия: На всеки четирима души се пада само един имот

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Бързото нарастване на населението на Ирландия между 2015 и 2023 г. е довело до това, че търсенето на жилища достига съотношение малко под 4:1.Това означава, че на всеки четирима души се пада само един имот. Огромното търсене води до драстично увеличение на цените на имотите, като те вече са недостъпни за повечето млади хора. Някои наблюдатели твърдят, че правителството не успява да отговори на нуждите на хората.

Не успяхме да спрем този поток и не успяхме да построим подходящи социални жилища, които да им позволят да имат достойнството да бъдат настанени. Така че в момента тук имаме огромна криза, която се увеличава от година на година.

Дейвид Хол - главен изпълнителен директор на iCare Housing.

Броят на населението в страната се е увеличил от 3,6 милиона в средата на 90-те до над 5 милиона в момента. През това време обаче броят на завършените жилища е намалял. Неотдавнашно проучване установи, че съотношението между търсенето и предлагането на жилища в Ирландия е по-високо от това в Испания, Обединеното кралство, Германия и САЩ. От своя страна ирландското правителство твърди, че въпреки настоящите данни, темпът на строителство се подобрява.

В продължение на десет години до 2020 г. не се строяха достатъчно жилища. Но ако погледнете това, което правим сега е, че през първите две години на „Жилища за всички“ значително надхвърлихме целите си. Ще го направим и тази година, като предоставим частни, наистина добри социални жилища, които не сме виждали от повече от 50 години.

Дараг О'Брайън - ирландски министър на жилищното строителство.

Истинският проблем за ирландското правителство е, че тъй като икономиката на страната продължава да се развива, Ирландия ще остане привлекателно място за имигрантите, чието търсене на жилища ще продължи да надхвърля предлагането. 

Това съотношение между търсенето и предлагането на жилища оказва натиск върху правителството да увеличи броя на завършените имоти. Предвид предстоящите общи избори през следващите месеци, жилищният въпрос може да бъде този, който ще определи кой ще състави следващото правителство в страната.

Кен Мъри - Euronews Ireland