Свят

Ирландия създава закон за съдържанието в социалните мрежи

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ирландското правителство ще потърси лична отговорност от ръководителите социалните медии в случаите, когато има забавяне при премахването на съдържание, пораждащо омраза и враждебност, от цифровите платформи.

 

Необходимо е компаниите за социални медии да поемат някаква отговорност за това, което се намира на техните платформи. В крайна сметка те са домакинът, те генерират печалби от това, че това съдържание е качено онлайн. Така че трябва да има някакво задължение за тях да се грижат, да наблюдават и да управляват това, което се хоства.

Джеймс Лоулес, министър по въпросите на климата и комуникациите.

Ирландската медийна комисия в момента работи по етичен кодекс, който има за цел да накара компаниите за социални медии да бъдат по-бдителни, когато става въпрос за премахване на вредни или клеветнически онлайн материали. Кодексът се очаква да бъде приет през следващите месеци и може да доведе до глоби в размер на много милиони евро за нарушаване на предложената етика. Няколко от десетте най-големи компании за социални медии в света имат големи офиси в Дъблин, включително Meta, X и Tik Tok.

 

Виждаме модели, виждаме вредно поведение, всичко - от самоубийства до неподходящо съдържание, безпричинно насилие, порнография. Виждаме нападки срещу държавни служители и публични лица.

Джеймс Лоулес, министър по въпросите на климата и комуникациите.

Смята се, че неотдавнашните онлайн заплахи срещу министри от ирландското правителство и премиерта Саймън Харис са предизвикали тревога, за да се притиснат компаниите за социални медии, които сякаш не придават важност на премахването на вредно съдържание. Експерти в областта на технологиите твърдят, че предложенията на ирландския медиен регулатор вероятно ще доведат до положителни резултати.

Повечето от технологичните компании вероятно ще спазват този нов кодекс за поведение, защото ще трябва да го спазват. Той е подкрепен от Закона за цифровите услуги, който е общоевропейски закон с много големи глоби.

Ейдриън Уеклър - кореспондент по технологиите - Irish Independent

Ирландската медийна комисия тук, зад мен, в Дъблин, изпраща много силно послание към технологичните компании, които имат офиси тук, в Ирландия. Това послание е: Почистете си и внимавайте какво публикувате, защото в противен случай ще платите много висока цена.

КЕН МЪРИ - EURONEWS ИРЛАНДИЯ