Европа

Испания, Ирландия и Норвегия признават държавата Палестина на 28 май

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Три държави в Европа – Ирландия, Испания и Норвегия – обявиха, че ще признаят официално държавата Палестина, повече от 7 месеца след началото на войната в Газа.

Този ход, който носи дълбока символика, беше координиран между трите държави в сряда сутринта след месеци на преговори между няколко европейски страни, които искат да предприемат тази стъпка.

Пред Камарата на депутатите в Мадрид испанският премиер Педро Санчес обяви, че страната му ще признае държавата Палестина на 28 май, вторник. Последва го колегата му от Ирландия Саймън Харис.

 

Миналия месец стоях на едно стълбище с министър-председателя на Испания Санчес и казахме, че точката на признаване на държавата Палестина наближава. Днес вече е настъпила. Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че признават държавата Палестина. Всяка страна ще предприеме необходимите стъпки на национално ниво, за да приложи това решение. Разговарял съм с редица други лидери и съм уверен, че още държави ще последват нашия пример в следващите седмици.

Саймън Харис – премиер на Ирландия

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре също обяви, че страната му официално ще признае Палестина като независима държава следващия вторник. „Не може да има мир без палестинска държава“, каза Стьоре пред репортери в Осло.

Слования и Малта също изявиха желание в последните седмици да признаят палестинска държава, аргументирайки се, че това е важно условие за постигане на мир в Близкия изток. Белгия също може да предприеме тази стъпка.

Израелското правителство отхвърля всякакви едностранни опити за налагане на създаването на палестинска държава. "Признаването на палестинска държава ще доведе до повече тероризъм, нестабилност в региона и ще постави под заплаха всички шансове за мир", заяви израелското външно министерство.