Свят

ООН гласува за бъдещо пълноправно членство на Палестина

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Два залпа от ракети бяха изстреляни от ивицата Газа от бойци на Хамас по Южен Израел, при което беше ранена една жена в израелския град Бершееба, съобщиха израелските сили.

Девет ракети са били изстреляни от района на град Рафа, в южната част на ивицата Газа. След това още пет ракети са били изстреляни от централната част на Газа по Бершееба, който се намира на около 40 километра от разделителната линия между Израел и анклава.

Отекнали са сирени за нападение в Бершееба. Нито една от изстреляните ракети не е била прехваната от израелските сили, съобщи израелската армия. Първите 9 ракети са паднали в пусти райони на окръг Бершееба, а от останалите ракети една е паднала в самия град, докато другите са паднали в района му. Пострадала е една жена на 37 години, която е откарана в болница.

Въоръженото крило на Хамас – Бригадите Иззедин ал Касам пое отговорност за ракетния бараж.

А Хизбула е изстреляла около 35 ракети по Кирят Шмона в северен Израел.

Израелските сили са прехванали 15 от тях, а останалите са паднали в града или на открити терени. Има нанесени щети по сгради и коли.

Общото събрание на ООН гласува в подкрепа и призна палестинците за отговарящи на условията за бъдещо пълноправно членство в световната организация, като препоръча на Съвета за сигурност да "преразгледа въпроса положително".

Гласуването в 193-членното Общо събрание се е превърнало в глобално допитване относно подкрепата за палестинска кандидатура за пълноправен член на ООН – стъпка, която на практика ще признае създаването на Държавата Палестина – след като САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност миналия месец.