Свят

Признаването на Палестина: От днес влиза в сила решението на Испания, Ирландия и Норвегия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Официално от днес: Испания, Ирландия и Норвегия признават Палестина за независима държава. Решението бе обявено миналата седмица от премиерите на трите страни, но дипломатически влиза в сила от 28 май. Външните министри бяха категорични, че сега е точният момент за признаването на Палестина.

 

Норвегия признава държавата Палестина, считано от 28 май. Правим го, защото е правилният ход. Но още по-важно е, че сега е точното време да го направим. Преди няколко години осъзнахме, че е трябвало да мислим извън стереотипите и че признаването ще даде силен тласък, силен сигнал в един процес.

Еспен Барт Ейде – министър на външните работи на Норвегия 

Ирландия смята, че признаването на Палестина ще помогне както за спирането на огъня в ивицата Газа, така и за дълготрайно решение на израелско-палестинския конфликт. Израел обаче се разгневи на хода на Ирландия, Испания и Норвегия и дори привика техните посланици, за да протестира.

 

Международната общност, включително Европейският съюз, говори за подкрепа за решението за две държави, базирано на границите от 1967 г, от десетилетия, но днес не се намираме по-близо до това положение. Твърдо вярваме, че ако не променим подхода си, никога няма да стигнем до там. Някои формулираха решението ни да признаем държавата Палестина като налагане на предизвестен резултат на страните или като награда за терора. Нищо не може да бъде по-далече от истината. Ние признахме държавата Израел, а сега и държавата Палестина, защото искаме нормални отношения между двата народа.

Михол Мартин – министър на външните работи на Ирландия 

Топ дипломатите на Испания, Ирландия и Норвегия призоваха Израел да спре незабавно офанзивата си в Рафа. За това вече има решение на Международния съд на ООН, но Тел Авив не се съобрази с него.

Дипломатическата инициатива на Осло, Мадрид и Дъблин се смята за силен импулс на подкрепата за палестинската автономна власт, която от десетилетия се стреми да създаде държава със столица в Източен Йерусалим, в Западния бряг и в ивицата Газа – територии, които Израел завзе през войната в Близкия изток през 1967 г и все още контролира.

Около 140 държави – повече от две трети от Организацията на обединените нации – признават палестинската държава, но мнозинството от 27-те държави от ЕС все още не го прави.