Свят

Анализатори: По-голямо признаване на палестинска държава би довело до спиране на огъня в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Решението на още три държави да признаят Палестина като самостоятелна държава е символично, но има практически последствия, заяви експерт по Близкия изток пред Euronews.

Важен момент е, че признаването от Ирландия, Испания и Норвегия се отнася до границите, съществували през 1967 г, а не до сегашната палестинска територия, разкъсана от разширяването на еврейски селища на Западния бряг.

Това е важно от гледна точка на засилването на международната подкрепа за решението с две държави. Освен това е практично, защото вероятно ще доведе до удължаване на санкциите, потенциално, срещу израелските селища или до изключването им от Европа.

Хю Ловат – анализатор в Европейски съвет за външни отношения

Белгия, Франция и Словения може скоро да последват този пример в светлината на официалното застъпничество от ЕС за решение с две държави, за да се сложи окончателен край на кризата.

Ловат казва още, че това може да помогне на натиска за прекратяване на огъня и разполагане на мироопазващи сили в Газа, тъй като арабската позиция изисква признаване на правото на палестинците на самоопределение.

Арабските държави трябва да играят важна роля в подкрепата на устойчиво прекратяване на огъня в Газа и евентуално след това да се ангажират с разполагането на свои войски там. Палестинската автономна власт също има важна роля за завръщането в Газа и поемането на управлението и функциите по сигурността.

Хю Ловат – анализатор в Европейски съвет за външни отношения

Само 9 от 27-те членки на ЕС признават държавата Палестина, включително България.

Някои страни като Германия, Австрия и Унгария са твърди поддръжници на Израел, но показват готовност да заемат обща за ЕС позиция.

Примери за това бяха подкрепата за "хуманитарна пауза" в Газа и одобрението на европейските санкции срещу израелски заселници, проявили насилие.