Свят

Норвегия предаде документите за признаване на Палестина

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Норвегия предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна стъпка към признаването на независима палестинска държава.

Ирландия и Испания заедно с Норвегия поеха ангажимент за признаване на палестинска държава – историческа стъпка, която засилва изолацията на Израел повече от седем месеца след началото на войната му срещу Хамас в Газа.

Предаването на документите от норвежкия министър на външните работи Еспен Барт Ейде на премиера беше направено в Брюксел, където Мохамад Мустафа ще се срещне и с външните министри на страните от Европейския съюз и високопоставени служители на ЕС, за да набере подкрепа за палестинците. Самата Норвегия не е част от 27-членния блок.

Признанието означава много за нас. Най-важното нещо, което всеки може да направи за палестинския народ, е да го признае за независим, стойностен народ в този регион. Така допринася за мирния живот на всички негови деца и население. Така че, това е голяма сделка за нас.

Мохамад Мустафа – премиер на Палестинската автономия

Дипломатическият ход на Осло, Мадрид и Дъблин е силен импулс на подкрепата за палестинските официални лица, които от десетилетия се стремят да създадат държава със столица в Източен Йерусалим, в Западния бряг и в ивицата Газа – територии, които Израел завзе през войната в Близкия изток през 1967 г и все още контролира.

Официалното признаване от страна на Норвегия, Испания и Ирландия, които имат приятелски отношения както с израелците, така и с палестинците, като отдавна се застъпват за създаването на палестинска държава, е планирано за вторник.

Около 140 държави – повече от две трети от Организацията на обединените нации – признават палестинската държава, но мнозинството от 27-те държави от ЕС все още не го прави.