Европа

Северна Ирландия настоя Великобритания да се откаже от Закона за наследството

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Размириците в Северна Ирландия между 1969 и 1998 г. отнеха живота на над 3500 души. Много от убийствата от двете страни на разделението между католици и протестанти остават неразкрити и оставят много семейства да търсят истината и справедливостта сами. Синът на Пат Моллой, ирландският католик Джон, е убит от британска протестантска тълпа през 1996 г. И до днес убийците не са изправени пред правосъдието на фона на твърденията за сговор с британските служби за сигурност.

 

Това беше истински удар за нас. Който и да е внесъл този закон, нека да погледне нещата от моята перспектива. Преминах през какво ли не заради убийството на сина ми, а след това да чуя, че хората, които са го убили ще си тръгнат свободни е неприемливо.

Пат Моллой, жител на Северна Ирландия

Новият държавен секретар на Северна Ирландия Хилари Бенн обеща да отмени и замени Закона за наследството. Политиците от ирландската националистическа група заявяват, че ще направят всичко възможно британското правителство ще спази обещанието си да отмени закона за наследството.

 

Напълно задължително законът за наследството да бъде премахнат. Това е едно от най-лошите неща, които направи предишното правителство на торите. Той беше създаден, за да изолира британските войници от отговорност.

Матю О'Тул, Социалдемократическата партия

Ирландското правителство вече е започнало междудържавна съдебна процедура срещу британците за отмяна на Закона. Ирландският министър-председател Саймън Харис ще се срещне с новия британски министър-председател Киър Стармър в Лондон следващата седмица, за обсъдят въпроса. Ирландците са на мнение, че отмяната на Закона е от решаващо значение за достойнството на жертвите.

Британското правителство посочи, че възнамерява да отмени спорния Закон за наследството. По този начин то събуди надеждите и очакванията на много семейства в Северна Ирландия. Дали те ще получат отговори на въпросите за убийствата на техни близки? Само времето ще покаже дали британците ще удържат на думата си.

Кен Мъри, Euronews