Европа

Външният министър на Великобритания обяви, че ангажиментът към Украйна е "непоклатим"

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Външният министър на Великобритания Дейвид Лами заяви, че ангажиментът на новото правителство към Украйна е „непоклатим“. Лами бе на посещение в Полша, където обсъди с колегата си Радослав Сикорски въпроси на сигурността преди срещата на върха на НАТО. И двете страни са готови да предоставят дългосрочна подкрепа на Украйна.

 

През следващите дни ще демонстрираме на Путин, че сме с Украйна за дълго време. По отношение на финансовата и военната помощ за Украйна Алиансът е твърд и обединен.

Дейвид Лами – министър на външните работи на Великобритания

Сикорски отбеляза, че лидерите на НАТО ще представят единен фронт на 75-ата среща на върха във Вашингтон. Добави, че страната му е лидер „по отношение на помощта за Украйна“.

 

Ще потвърдим, че сме най-могъщият съюз в историята и че съдбата на Украйна е в наш жизненоважен интерес. Най-доброто, което Путин може да направи, е да поправи катастрофалната, престъпна грешка, която допусна.

Радослав Сикорски – министър на външните работи на Полша

Вихрената обиколка на Лами в Европа – първа в качеството му на първи дипломат на кралството – цели да възстанови връзките с ЕС. Освен Полша, той посети Германия и Швеция.

Поставяне на нова основа на отношенията – това целеше посещението на британския премиер Киър Стармър в Шотландия. Там той заяви, че ще се стреми към подобряване на търговското споразумение с Европейския съюз.