Европа

Русия е атакувала 12 украински региона с ракети и дронове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 8 души са загинали, а други поне 28 са били ранени при руските нападения в източната част на Донецка област. Това съобщи областният управител Вадим Филашкин. Руски безпилотни самолети атакуваха и северния украински град Суми, като прекъснаха електрозахранването на местната водоснабдителна система и извадиха от строя водоснабдяването. Заради атаките е имало извънредно изключване на електричеството за промишлените потребители. По-късно украинската армия заяви, че е свалила 24 от 27-те руски дрона, изстреляни по 12 региона.

От своя страна, президентът Володимир Зеленски заяви, че през лятото се е стремял да удвои капацитета за противовъздушна отбрана на Киев и, че вече се виждат резултати. Същевременно Украйна получи третата си система Patriot, доставена от Германия, като се прибави към тези, предоставени или обещани от други държави. Зеленски добави, че Киев е получил "допълнителна подкрепа" и от Вашингтон, но не даде подробности.

Благодарен съм на Германия за системата Пейтриът, която вече е в Украйна. Това е отлична новина. Освен това благодаря на Съединените щати за това, че направиха още една крачка в укрепването на нашата противовъздушна отбрана. Продължаваме да работим и със сигурност ще последват нови решения.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно петролни складове в руския Краснодарски край се запалиха след украински нападения с дронове. Руски регионални служители потвърдиха, че са били поразени резервоари в Павловская и Ленинградская. Глобалната сателитна система за наблюдение на пожарите на НАСА показа пламъци, съответстващи на информацията. В района на Ейск пък е била засегната кула за клетъчни комуникации.