Свят

Военен експерт: НАТО трябва да застави Русия да спре агресията срещу Украйна

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Постигането на траен мир между Русия и Украйна може да стане само ако агресорът получи военен удар, който да го застави да прекрати бойните действия. Това заяви в "Добро утро, Европа" военният експерт. доц. Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет. Според него срещата във Вашингтон ще посочи начина за постигане на мир. Дойчев очаква на тази среща да се консолидира връзката между НАТО и ЕС.

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Посолство на Украйна излезе с  позиция и призова официалните лица у нас да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели.

Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават подстрекаване към подкрепа на държавата агресор, подчертават от посолството.

И допълват, че "украинската страна е благодарна на България, в частност на министър-председателя Димитър Главчев, за участието в учредителната Среща на върха за мир в Швейцария на 15-16 юни".

Изразявайки благодарност, Посолството на Украйна призовава за консолидация на всички политически сили и гражданското общество за засилване на помощта в името на възстановяването на устойчивия мир и справедливост, се казва още в коментара.