Свят

Елена Поптодорова за отказа на Радев от Срещата на върха на НАТО: Внимателно подредена хореография с изцяло вътрешен адрес

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Отказът на президента от срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон беше излишно движение. Президентът много добре знае каква е позицията на България, тя е обясняване публично многократно, да не говорим за това, че преди дни тук се проведе Парламентарната асамблея на НАТО, която излезе в комюнике, а и в дискусиите се обсъждаха същите въпроси.  

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Президентът обаче тогава избра дори физически да се отдалечи, за да покаже политическото си отделяне от тематиката. Споменавам това, защото въпросите, които ще се обсъждат във Вашингтон вече бяха разработени и обсъдени като генерална репетиция по време на Парламентарната асамблея на НАТО. Освен това всички материали, с които разполага Министерски съвет, са представени и на президента Румен Радев.

По думите на Елена Поптодорова категорично не става дума за нещо, което не е известно на Радев, но според нея целта на тези негови действия е за пореден път да се подчертае и демонстрира не толкова навън, а във вътрешен план различната позиция на президента по цялата тематика, касаеща Украйна. Това беше една доста внимателно подредена хореография с изцяло вътрешен адрес, категорична беше Поптодорова.

Целия разговор вижте във видеото.