Европа

Стратегия: Украйна ще освобождава Черно море от руската военна мощ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Володимир Зеленски обяви нова военноморска стратегия на Украйна на фона на продължаващите руски удари срещу населени места и енергийна инфраструктура.

 

Ние сме наясно, че войната промени съотношението на силите в нашия Черноморски регион и че руският флот никога повече няма да господства в тези води. Украйна ще преследва по море своите национални интереси и тези на своите партньори, както и ще брани транспортните маршрути.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Макар в момента украинската армия да не разполага с големи военни кораби, Киев успява постепенно да изтласка руския Черноморски флот от западната акватория на Черно море.

При руски обстрел в Херсонска област са загинали трима души. Районът на Одеса също е бил подложен на ракетен обстрел. Над 100 000 домакинства останаха без ток в Северна Украйна след руски удари през изминалото денонощие. Прекъснато е и водоснабдяването на регионалния център Суми.

Руската противовъздушна отбрана е свалила 14 украински дрона в Курска и Белгородска област. Москва обяви също, че нейни войски са превзели село Сокол, на около 30 км северозападно от град Донецк. Украйна не е коментирала тази информация.