Европа

Какви са очакванията към новия кабинет на Великобритания?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Жителите на Лондон изразиха смесени реакции по отношение на резултата от националните избори, които бяха спечелени от лейбъристката партия. Лейбъристите за първи път ще управляват от четиринадесет години насам, като за целта спечелиха 412 от 650 възможни места в парламента на Обединеното кралство. Лидерът им сър Киър Стармър официално стана министър-председател, като получи благословията на крал Чарлз III да състави правителство. Повечето от интервюираните заявиха, че са доволни от резултатите от изборите.

 

Имам чувството, че младите хора гласуваха тази година, защото наистина имахме нужда от промяна, като че ли много отчаяно. Така че е много хубаво да се събудиш тази сутрин и да почувстваш, че във въздуха има нещо различно. Днешният ден се чувства като победа.

Ела Гулд, служителка в хотелиерството

Фантастично. Най-хубавото нещо, което някога се е случвало. Отървете се от тези консерватори. Четиринадесет години. Свършихме. Достатъчно е.

Чарли Дънет, пенсионер

Някои хора обаче са на друго мнение.

 

Разочарована съм от победата на лейбъристите, но очевидно не съм изненадана. Видяхме, че това ще се случи. Вероятно основното ми притеснение е свързано с повишаването на данъците, което, както каза Риши Сунак, е в ДНК-то на лейбъристите.

Мейз Бана, фармацевт

Като цяло всичко мина така, както очаквах. Много съм разстроена, че загубихме местния си депутат, който беше изключително добър за своите избиратели. Той беше повлечен надолу от целия хаос на консерваторите, от нечестността.

Хилари Уилкс, пенсионерка

Според анализатори, новият премиер Киър Стармър ще трябва да се справи с няколко основни предизвикателства, сред които са икономиката, доверието в институциите, миграцията и здравеопазването.

 

Предизвикателствата пред правителството на лейбъристите са свързани с оправянето на обществените услуги. Националната здравна служба в страната е в криза. Ще са необходими доста пари, за да се възстанови състоянието и. Въпросът е откъде лейбъристите ще вземат тези пари и колко бързо ще успеят да го направят.

Тим Бейл, професор по политика в университета "Куин Мери" в Лондон

Великобритания преживя поредица от неспокойни години, които накараха много избиратели да бъдат песимистично настроени за бъдещето на Обединеното кралство. Брекзит, последван от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, също нанесоха сериозни щети на икономиката и допринесоха за случващото се в страната.