Общество

Кризата за жилища е основен въпрос преди изборите във Великобритания

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Кризата за жилищата в Обединеното кралство ще бъде един от най-важните въпроси за избирателите на предстоящите парламентарни избори. Причината за това е, че нарастващите наеми и недостигът на достъпни жилища тласкат все повече хора към бездомност. Ново проучване показва, че повече от 300 000 души във Великобритания нямат постоянно жилище, което да могат да си позволят.

През последните шест месеца наблюдаваме 40-50 % увеличение на броя на хората, които се обръщат към нас за помощ, което е огромен ръст. Напоследък виждаме и много повече възрастни хора, т.е. хора на 60, 70 и 80 години, които са били в жилище, в което не могат да останат повече и няма къде да живеят.

Ник Брадшоу, управител на Кризисния център за бездомни хора

Липсата на жилища на достъпни цени съвпада с продължаващата криза, свързана с високите разходи за живот в Обединеното кралство. Причината за този проблем са по-високите сметки за храна и енергия, отколкото преди пандемията. И макар че заплатите започват да се увеличават, ипотеките и наемите се покачват заедно с лихвените проценти, което води до големи размествания в доходите на много домакинства.