Свят

След изригването на вулкан в Исландия: Граждани все още имат надежди, че ще се върнат в домовете си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Учените в Исландия дълго време очакваха изригването на вулкана в Югозападната част на страната. Така че неговото изригване в понеделник вечерта не беше изненада. Районът е активен от повече от две години, а през последните седмици хиляди малки земетресения разтърсиха местността. Според сеизмолога на метеорологичната служба на страната Кристин Йонсдотир активността на вулкана се намалява.

Огромна изненада е, че активността на лавата намалява. Не виждаме действие в кратерите, които бяха опасни вчера.

Кристин Йонсдотир, сеизмолог

Новината може да донесе известно облекчение за 4000-те евакуирани жители на град Гриндавик, които бяха помолени да напуснат домовете си още през ноември. Тогава хиляди малки земетресения разтърсваха района в продължение на повече от две седмици. Учените твърдят, че в момента няма опасност лавата да достигне града, туристическата атракция "Синята лагуна" или ключови структури като близката електроцентрала. Малка обаче остава надеждата, че жителите на Гриндавик ще могат да се върнат в домовете си скоро.

Не можем да контролираме природата, но правителството трябва да ни даде някакви отговори. Не е добре да се оставят хората в неяснота в продължение на седем седмици.

Орн Сигурдсон, жител на Гриндавик

Исландия е един от най-вулканично активните райони на Земята. На територията и се намират 32 активни вулканични обекта. Тя изригва средно на всеки четири до пет години - макар че от 2021 г. насам честотата се е увеличила. Страната се намира на върха на вулканична гореща точка и на т.нар. средноатлантически хребет, който представлява огромна пукнатина в океанското дъно, причинена от разделянето на Северноамериканската и Евразийската тектонична плоча. Когато плочите се раздалечават, нова магма се издига, за да запълни празнините, предизвиквайки земетресения и вулканична активност.