Икономика

Как в Испания се справят с „космическите“ цени на жилищата?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

През 2018 г. архитектът Иняки Алонсо и още 17 семейства поемат инициативата да построят свой собствен имот в отговор на рязкото покачване на цените на жилищата и наемите, които през последното десетилетие са нараснали с до 70%. Те създават първата кооперация в Мадрид с право на ползване - формула, която е по средата между покупка и наем. Сграда с общи пространства и места за срещи за съседите, които ползват апартаменти с две спални за около 650 евро на месец. Нещо почти немислимо в Мадрид.

Започват да се появяват наистина драматични ситуации. Ако намерите двустаен апартамент апартамент за 600 евро в Мадрид е постижение.

Иняки Алонсо, кооператив Entrepatios

Но кооперативът Entrepatios е създаден и за да покаже, че е възможно да се създават жилища, като същевременно се елиминират спекулациите с цените.

 

С този тип проекти ние гарантираме, че цените ще останат стабилни, защото никой не може да продаде жилището си. Те не могат да повишат наема, да го отдадат под наем. Те не могат по някакъв начин да спекулират цената остава стабилна"

Иняки Алонсо, кооператив Entrepatios

Премиерът Педро Санчес се срещна с представители на жилищния сектор и обяви въздействаща мярка: прекратяване на схемата за златни визи, въведена от бившето консервативно правителство, която даваше право на постоянно пребиваване на чужденци чрез закупуване на имот в страната.

 

Освен реалния обхват на мярката, Педро Санчес даде старт на предизборната кампания за европейските избори, където жилищното настаняване ще бъде една от основните оси в борбата на левицата да спечели по-младите избиратели.

Хайме Веласкес

Достъпът до жилище е един от основните проблеми на хората под 35 години.

Имаме много остра криза с достъпността на цените, която води до това, че две от десет домакинства изпадат в бедност, след като платят месечната си вноска за жилището си. Това засяга и средната класа. 

Елена Мартинес Гойтре, ръководител на проучванията, Асоциация Provivienda

Испанските власти се стремят да внесат схемата на жилищните асоциации. Тя представлява модел на предоставяне на жилища, управляван от юридически лица с нестопанска цел или с ограничена печалба.