Икономика

Избори в Източна Германия: Как победа на популистите ще повлияе върху бизнеса?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Germany Catedral AP Снимка: АП, архив

Според неотдавнашно проучване повече от половината германски бизнесмени са обезпокоени от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“. Предвид предстоящите избори в трите провинции на Източна Германия пътувахме до саксонския град Цитау, където младите хора напускат страната. Според експерти тези избори могат да имат сериозни последици.

 

Не е изключено да се образува съюз между Сахра Вагенкнехт и Алтернатива за Германия. Ако това се случи, нещата тук ще станат опасни. Чрез нашата дейност, която в голяма степен е насочена към младите хора, ние работим много с инициативи и сдружения, които разчитат на финансиране, или с университета, който също не знае какво ще се случи с финансите му. Всички ние сме зависими от публични средства. Ако Алтернатива за Германия влязат в парламента на провинцията и съставят правителство, това ще изглежда много зле за финансирането на алтернативни проекти. Инфраструктурата за обществен транспорт е лоша. Хората са хванати в капан в малките села. Те дори нямат лекар. Подобни неща карат хората да недоволстват.

Туомо Нойман, жител на Цитау

Но не само в Зитау има вероятност да се гласува за AfD или за алианса на Сахра Вагенкнехт. В друг граничен град, Гьорлиц, крайнодесните или крайнолевите гласове също могат да изпреварят Християн-демократите. Екскурзоводът и автор Франк Ватер казва, че популистките партии няма да решат проблемите.

 

Това, което ме притеснява още повече, е, че другите партии реагират на подобни неща, като се съгласяват с тях и не им се противопоставят. В тази страна има региони, в които нещата са много по-зле

Франк Ватер, екскурзовод и автор на книги за Гьорлиц

Ватер казва, че е виждал тази реторика в Германия десетилетия преди това.

 

Спомням си времето, последните две или три години в Германската демократична република. Толкова много хора прекосиха границата на Запад в търсене на по-добър живот. Те не се справяха зле, но искаха нещо друго. И това донякъде е паралел с днес.

Франк Ватер, екскурзовод и автор на книги за Гьорлиц

Държавните избори в Саксония са насрочени за 1-ви септември.