Европа

Какви са настроенията в Източна Германия преди изборите в региона?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Berlin AP Снимка: AP архив

Външната политика, включително войната в Украйна, доминира в политическите дискусии преди изборите в три провинции на Източна Германия през септември. Както крайнолевите, така и крайнодесните партии настояват за преговори с Русия и за спиране на оръжейните доставки за Украйна. Въпреки че тези решения се вземат на федерално ниво, може ли местните източногермански правителства да имат някакво влияние? Политологът д-р Карстен Кошмидер казва, че е възможно, но не и пряко.

Тези три федерални провинции нямат пряко влияние върху външната политика или федералното правителство. Те не могат да внесат предложение, което може да бъде прието. Дори и заедно, тези провинции пак ще бъдат малко малцинство в парламента. Но по-големият проблем е, че други партии наблюдават случващото се. Те виждат, че Алианса на Сахра Вагенкнехт и Алтернатива за Германия получават много гласове. В Източна Германия войната е основна тема. Източногерманците са много по-скептични по отношение на санкциите срещу Русия и помощта за Украйна. Това, което се случва сега, е, че например министър-председателят на Саксония, който е член на християн-демократите и участва в националния изпълнителен съвет от месеци казва, че трябва да се помирим с Русия, да купуваме отново руски газ, да оставим Украйна да падне, да спрем да даваме на Украйна каквото и да било и да изгоним украинските бежанци.

Д-р Карстен Кошмидер, политолог

Влиянието на държавното управление извън техните граници обаче е ограничено.

Ако Алтернатива за Германия постигне силен резултат на трите федерални избори, демократичните партии ще започнат да се питат защо това е така и какво трябва да променят. Някои от тях може да стигнат до заключението, че тъй като крайнодясната партия е анти-европейска, те също трябва да заемат по-критична позиция спрямо ЕС.

Д-р Карстен Кошмидер, политолог

Нито крайнодясната Алтернатива за Германия, нито крайнолявата партия на Сахра Вагенкнехт могат да управляват самостоятелно, тъй като се очаква и двете партии да съберат доста под необходимите 50%. Въпреки това, ако двете партии съберат заедно 50% от гласовете, тогава ще бъде невъзможно да се сформира местно правителство без тях, като в този момент всяка от тях може да започне да отправя силни искания по време на преговорите. Искания, които вероятно ще включват спиране на оръжията в Украйна.

Лив Страуд, кореспондент в Берлин