Европа

Колоездачи в Германия настояват за повече безопасност на пътя

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Това кръстовище в центъра на Берлин е типично оживено място за хората, които се отправят към един от модерните квартали на града. Това е и мястото, където миналия месец 26-годишен велосипедист беше блъснат от камион и по-късно почина. Активисти твърдят, че хората с велосипеди биват убивани, защото не им се отделя достатъчно място.

Хората, които карат велосипед в Берлин, често са изправени пред ситуации на живот и смърт, сега често се страхуват за живота си, когато карат велосипед, а правителството в момента не успява да защити велосипедистите.

Мара Хасенджуерген, отговорник по комуникациите, Changing Cities

Петима души съдят властите в Берлин за това, че не са осигурили защитено пространство за велосипедистите. Миналата седмица протестиращите демонстрираха срещу това, че властите спират повечето от планираните супермагистрали за велосипедисти.

Местната управа на града заяви пред Euronews, че не отменя плановете за супермагистралите, а ги отлага, защото се нуждае от повече време, за да ги планира.

Кристина Йовановски, Берлин

По данни на неправителствена организация, занимаваща се с колоездене, през миналата година в Германия са загинали 446 велосипедисти. Експертите казват, че част от проблема е, че националното правителство решава важни пътни правила, които ограничават градовете да прилагат стратегии, които имат смисъл за тях.

Това задържа дори градове, които биха искали да стигнат по-далеч от другите.

Джулио Матиоли, научен сътрудник, катедра „Пространствено планиране“, Университет на ТУ Дортмунд“

Някои искат Германия да последва примера на кмета на Париж Ан Идалго, която въвежда инфраструктура и харчи милиони, за да увеличи пространството за велосипедисти. От своя страна активистите твърдят, че повече алеи ще помогнат не само на велосипедистите, но и на шофьорите.

Улиците ще станат по-празни, защото повече хора ще могат да изберат велосипеда. За водачите на автомобили е много стресиращо да споделят пътното пространство с велосипедисти.

Мара Хасенджуерген, отговорник по комуникациите, Changing Cities

Планирани са още демонстрации в цяла Германия в знак на протест за повече безопасност.