Икономика

Неподозирани икономически ползи: Европейските градове стават все по-удобни за велосипедисти

От Euronews България Euronews България
Bicycle 438400 1280 Снимка: Pixabay

Много европейски градове стават все по-удобни за велосипедисти. Има ли обаче това икономическа цена или всички са доволни?

От Осло до Хелзинки - списъкът на градовете в Европа, които въвеждат инициативи, свободни от автомобили, се удължава.

Във връзка с нарастващата тревога от кризата с климатичните проблеми е доказано, че премахването на автомобилите от градските центрове или поне ограничаването на достъпа до тях превръща градските райони в безопасни места за ходене пеша и каране на велосипед, като паралелно значително намалява замърсяването на въздуха, както и шумовото такова.

Но въпреки ползите, премахването на автомобилите от градовете не се приема едонозначно. Зависимостта от автомобилите е дълбоко вкоренена в градския живот и е от основно значение за начина, по който изграждаме градовете, използваме земята и си взаимодействаме.

Протести, проведени наскоро в историческия английски град Оксфорд, отразяват много от проблемите, пред които са изправени урбанистите в Европа.

Демонстрантите излязоха по улиците, като участниците в кампанията обвиниха ръководителите на съвета, че обявяват война на автомобилите и вредят на местния бизнес, като ограничават достъпа на клиентите.

В Обединеното кралство въвеждането на "квартали с ниско ниво на трафик" срещна сериозна съпротива и става все по-актуален политически въпрос.

В цяла Европа се прилагат множество инициативи за намаляване на зависимостта от автомобилите - от увеличаване на разходите за притежание на автомобил чрез повишаване на цените за паркиране до такси за задръствания и общи ограничения.

Стремеж към по-малко използване на автомобили

Барселона планира да преобрази града до 2030 г. с помощта на "суперблокове" - квартали от девет блока, които ограничават движението по основните пътища, като в тях могат да се движат само жителите и превозните средства за доставки. Ограничението на скоростта е до 10 км/ч, като по този начин улиците се освобождават за пешеходци и велосипедисти.

Участниците в кампания в Берлин пък имат амбициозни планове за забрана на автомобилите на площ от 88 кв. км, заобиколена от влаковата мрежа S-Bahn, което ще създаде най-голямата градска зона без автомобили в света.

По-малкото използване на автомобили в нашите градове има многобройни предимства, включително намаляване на емисиите, подобряване на качеството на въздуха и на пътната безопасност, но много заинтересовани страни от бизнеса се противопоставят на подобни "неудобни" за шофьорите планове заради опасения, че това ще се отрази на продажбите и приходите.

Опасенията им обаче са напразни. Данните сочат, че в градовете, които са приели политика за освобождаване от автомобили, всяко намаляване броя на пристигащите с автомобил, се компенсира от значително увеличаване броя на хората, пристигащи пеша, с велосипед или с обществен транспорт.

Увеличаване на посещаемостта на търговските обекти

Проучване от 2016 г., проведено в над 100 града, показва, че посещаемостта на улиците само за пешеходци се е увеличила, което е довело и до увеличение на продажбите на дребно с около 49%.

За главните улици и градските центрове, които са изправени пред намаляващ брой купувачи и силна конкуренция от страна на онлайн търговците на дребно, пешеходната зона може да предостави нови възможности за съживяване на градските икономики.

Проучване от 2019 г. за зоната с ниски емисии "Мадрид Сентрал" установява, че продажбите са се увеличили през коледния период в сравнение с предходната година. По подобен начин в Осло, където автомобилният трафик в центъра на града е значително намален от 2016 г. насам, не се наблюдава намаляване на клиентите или оборота.

Данните от Копенхаген за връзката между оборота в магазините и вида на транспорта, използван за пазаруване, показват, че клиентите, които се придвижват с велосипед, пазаруват по-често и харчат повече от шофьорите.

Проучване от 2018 г. на Living Streets Scotland разглежда данни от множество градове и стига до заключението, че когато пешеходците се движат при подобрени условия, посещаемостта се увеличава с 20-35%.

Премахването на местата за паркиране на автомобили е вариант, на който редовно се противопоставят заинтересованите страни от бизнеса, тъй като погрешно се приема, че повече места за паркиране ще генерират повече клиенти.

Повишаване на цената на земята 

Проучванията обаче показват, че наличието на място за паркиране в дадена дестинация определя използвания вид транспорт, т.е. дали да се вземе автомобилът или да се остави вкъщи, но не и решението за пътуване. Така че, когато местата за паркиране на автомобили се намаляват, това не оказва отрицателно въздействие върху търговията.

Премахването или ограничаването на автомобилите в даден град увеличава пригодността за живот, което от своя страна води до повишаване на стойността на земята. Многобройни проучвания показват, че намаляването на използването на автомобили по улиците води до повишаване на стойността на търговските и жилищните имоти.

Глобалният индекс на Economist за пригодност за живот класира градовете според това доколко са подходящи за живеене и градове без автомобили като Виена и Копенхаген често заемат челни места в списъка (съответно първо и второ място през 2023 г.). До 2050 г. повече от две трети от нас ще живеят в градове, така че начинът, по който се справяме с градските райони, е от решаващо значение за постигането на целите ни, свързани с изменението на климата.

Ограничаването на автомобилите в нашите градове е част от общата цел да се измести фокусът от автомобилите и зависимостта от тях и по този начин да се подобри качеството на живот. Доказателствата са категорични, че инициативите за премахване на автомобили създават по-приятни за живеене пространства, които носят реални икономически ползи.