Европа

Бариерата "Масланд" пази 1,5 млн. души от високата вода в Нидерландия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Журналист

Близо 25% от територията на Нидерландия се намира под нивото на морското равнище. Това поставя проблеми като чести наводнения и щети в градовете. Нидерландците обаче са намерили решение. Те са построили бариера, която гарантира сигурността на близо милион и половина души - това е бариерата Масланд.

Тя се спуска, ако се очаква водата да се покачи с три метра или повече. Два стоманени ръкава, високи колкото Айфеловата кула, затварят пристанището на Ротердам.

"Реално сме я затваряли два пъти за 25 години. Разбира се, очакваме в бъдеще да я затваряме по-често. Първоначално тази бариера е проектирана за срок на експлоатация от 100 години и още при проектирането се сблъскахме с около 50 см покачване на морското равнище. Но очакваме някъде между 2060 и 2090 г. да се наложи да направим евентуално промени", заяви Марк Валравен, старши съветник по въпросите на бариерата срещу бури Rijkswaterstaat.

Една четвърт от територията на Нидерландия се намира под морското равнище. По данни на ООН в момента морското равнище се покачва повече от два пъти по-бързо, отколкото през 20-и век. Бариерата се тества веднъж годишно, като привлича стотици хора. Те не се притесняват, че брега ще остане под вода.

"Свикнали сме с мисълта, че винаги ще измислим нещо. Тогава можем да се справим и с още половин метър или с метър дори, нали?", посочи мъж от групата.

Иновацията се разглежда като отговор и от местен предприемач. В пристанището на Ротердам тази плаваща ферма разполага с 40 крави, чието мляко се преработва под палубата. Идеята се ражда, след като през 2012 г. ураганът Санди удря Ню Йорк - а храната бързо свършва.

"Осигуряването на храна в един град зависи до голяма степен от логистиката. А ако нещо се наводни, вече няма логистика. Тогава ни хрумна идеята, че ако строиш по климатично адаптивен начин ще си по-малко зависим от логистиката", каза Минке ван Вингерден, съосновател на плаващата ферма.

Тази идея се разпространява - Сингапур и Дубай са проявили интерес към откриването на свои собствени плаващи ферми.

"Тъй като Нидерландия продължава да се бори с покачващото се морско равнище, именно бариери като Масландкеринг дават на хората увереност, че страната има всичко необходимо, за да устои на бурята", предаде Фернанде ван Тетс за Euronews от Ротердам.