Европа

Велосипедите се превръщат в предпочитания транспорт в Париж

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Париж вече се нарежда смело до други европейски столици, в които карането на велосипед е предпочитаният метод за придвижване. В града, доскоро задъхан от автомобили, вече по булевардите могат да се забележат и задръствания по велоалеите. Столичани осъзнават добре ползите от използването на велосипед:

"Свобода да отидеш навсякъде. Да не се налага да чакаш последното метро или влак, когато си далеч в предградията или където и да било. Да, да не се притесняваш как ще се прибереш вкъщи или как ще стигнеш до работа. Това никога не е проблем, за разлика от, ами, колата ти, не можеш да паркираш навсякъде, някои улици са забранени за теб. Ходенето пеша, разбира се, е най-добрият вариант, но невинаги можеш да изминеш много километри пеша“, казва 38-годишният библиотекар Ерик Фофана.

Дори по-възрастните парижани започват все повече да разчитат на колелата. “Преди пътувах с обществен транспорт. Около мен има много болни хора и се страхувах за тях. Затова исках да се предпазя, да избягвам контакт с други хора. Трябваше да носим маски, но аз не се доверявах на хората, така че си помислих, че единственият начин да не заразя близките си е да взема колелото си и да се придвижвам така. Това беше предпазна мярка”, споделя пенсионерът Мишел.

За Олимпийските игри в Париж догодина ще има повече велосипедни алеи - част от усилията за намаляване наполовина на въглеродния отпечатък на събитието. Кметът Ан Идалго неколкократно даде заявка, че възнамерява да превърне столицата в един зелен град. По някои улици, най-вече около Сена, е забранено да се движат моторни превозни средства.