Европа

От днес е забранено придвижването с електрически тротинетки в Париж

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

От 1 септември в Париж вече е забранено придвижването с електрически скутери. Това решение взеха столичани след гласуване на референдум през април. Парижани се оплакаха, че модерният начин за придвижване в града предизвиква много шум и замърсява улиците. Градската мобилност в Европа е динамичен и развиващ се сектор, но намирането на алтернативи на пътуването с автомобил в градовете се оказва ябълка на раздора между публичния и частния сектор.

"Всеки град в Европа се стреми към това - да замени пътуванията с автомобил с по-устойчиви начини на придвижване, а този вид обмен на данни и този вид разбиране, основано на факти, в момента все още се разработват", заяви Петер Стаеленс, експерт в НПО.

Париж не е първият град, който въвежда забраната. Копенхаген първоначално забрани електрическите скутери, но сега те са разрешени в центъра на града при по-строги условия.

"Най-добрият начин да се подобри контролът върху използването на електронни скутери е да се въведе вид схема за лицензиране, която да позволява устойчиви обществени поръчки за тези услуги. Имаме много примери от градове в Европа, които въвеждат такава схема за лицензиране", продължава експертът. 

Официални данни за употребата на електрическите скутери все още не са регистрирани. Властите обаче искат това да се промени, за да се подобри контролът и безопасността. На този фон редица европейски градове все повече инвестират в тренда за придвижване на гражданите пеша.