Европа

По примера на Париж: Прага забранява електрическите тротинетки в някои квартали

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Elektricheski Trotinetki Unsplash Снимка: Unsplash

Електрическите скутери са навсякъде в Прага. Те са хиляди, никой не знае точния им брой. И въпреки че проектирани като удобен природощадящ транспорт, в неподходящите ръце могат да се превърнат в заплаха.

За младите хора тротинетките са по-скоро атракция, отколкото средство за придвижване.

"Най-честите нарушения на хората, които карат скутери, са качване на тротоари, преминаване през пешеходна пътека, управление в обратна посока. Те не знаят правилата за движение и дори често карат под влиянието на алкохол" каза Ирина Ернестова, говорител на Общинска полиция.

Ръководството на историческия квартал в Прага е решило да забрани напълно скутерите, както преди 7 години бяха забранени сегуеите. Но проблемът е по-сложен, така че разговорите между отговорните институции все още продължават.

"В момента няма закон, който да ни позволява да ги забраним", посочи Зденек Хриб, заместник-кмет по транспорта на Прага. "Би било оптимално, ако градовете имат правомощията да заявят какво искат да се случи на тяхна територия и как да го направят по един прозрачен начин", добави още Хриб.

Модерните технологии отново изпревариха законодателния процес и сега се водят преговори между общината и министерството на транспорта как най-добре да се регулира ситуацията.