Европа

Какво следва след решението на Германия да намали военната помощ за Украйна?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Може да се наложи и други европейски държави да предприемат по-активни действия, за да компенсират сериозното отрицателно въздействие на решението на Германия да намали военната си помощ за Украйна. Правителството в Берлин се очаква да отпусне едва 4 млрд. евро в бюджета за 2025 г., което е почти половината от тазгодишните 7,5 млрд. евро. Предложението за бюджет, което правителствената коалиция финализира след дълги преговори, сега ще бъде анализирано от парламента.

 

Очевидно е, че това ще окаже влияние, особено по отношение на финансите. Що се отнася до конкретната военна помощ по отношение на предоставеното оборудване, можем да видим, че Полша изпреварва Германия на това ниво. Можем ясно да видим, че именно страните, граничещи с Украйна, участват в по-голяма степен. Трябва да отбележим конкретния случай с Обединеното кралство, което също дава много по-голям принос от този на Франция, Испания или Италия.

Ален дьо Неве, експерт по отбрана, Кралска военна академия на Белгия

От 2022 г. насам Съюзът и неговите държави членки са предоставили 38 млрд. евро под формата на военна помощ, от които 28 млрд. евро са дошли от Германия. Германската помощ е предоставена главно под формата на средства, към които се добавя арсенал на стойност 5 млрд. евро. Междувременно Г-7 обсъжда възможността за използване на част от замразените руски активи в размер на 300 млрд. долара за снабдяване на Киев с военни материали. Но експерти казват, че политическите и техническите детайли няма да са лесни за разрешаване.

 

Това наистина не би могло да представлява устойчив ресурс за подкрепа на украинците в тяхната съпротива срещу Русия. Трябва да осъзнаем, че тези около 300 милиарда, ще трябва да бъдат разпределени между няколко държави. И именно на срещата на Г-7 този въпрос ще бъде обсъден и договорен. Все още не знаем какъв ще бъде пакетът, който ще бъде разпределен. Дори не знаем дали ще има споразумение за мобилизиране на този резерв. Той ще бъде еднократен и няма да бъде структурна мярка.

Ален дьо Неве, експерт по отбрана, Кралска военна академия на Белгия

Само Съединените щати предоставят на Украйна повече военна помощ от Германия, но на страната й предстоят избори през ноември. Сегашната администрация на Демократическата партия обеща да запази тази подкрепа, но кандидатът на републиканците Доналд Тръмп обещава да я оттегли, ако бъде избран.