Свят

Тръмп обвини Байдън за руското нападение срещу Украйна

От Euronews България Euronews България
Donald Trump USA Republikanci AP Доналд Тръмп. Снимка: AP

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че Русия нямаше да нападне Украйна, ако Джо Байдън не беше президент. Това се случи по време на разговора му със собственика на X Илон Мъск, съобщи „Киев Индипендънт“, предаде БГНЕС.

Мъск каза на Тръмп, че е направил „отличен коментар“. Той официално подкрепи Тръмп в същия ден, в който републиканският кандидат беше прострелян по време предизборен митинг в Пенсилвания.

Мъск планираше да бъде домакин на Доналд Тръмп за интервю в предаването „На живо в X“ (преди Twitter Spaces). Социалната мрежа обаче се сблъска със сривове, което попречи на много потребители да чуят интервюто.

По-късно Мъск написа, че е имало „масирана DDOS (разпределено отказване на услуга) атака срещу X“ и спомена за усилията за спирането ѝ. Той добави, че може да продължи интервюто с по-малка публика. То започна с около 45 минути закъснение.

Тръмп е казвал, че „познава“ Путин и че „се разбира“ със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

„Те са умни и жестоки. Разбирах се с (руския президент Владимир) Путин много добре и той ме уважаваше“, заяви Тръмп и добави, че често е говорел с него. „Говорехме си за Украйна. Тя беше зеницата на окото му. Но му казах да не го прави“, обясни Тръмп.

Известен с дългогодишните си публични симпатии към Путин и многократните си критики към американската помощ за Украйна, Тръмп съобщи по време на президентската си кампания, че ще сложи край на войната в рамките на 24 часа, ако бъде избран. Той отказа да даде подробности за плана си.

По време на дебата си с американския президент Джо Байдън, Тръмп отхвърли условията на Путин за прекратяване на огъня, които изискват от Украйна да предаде четирите региона частично окупирани от Русия и да се откаже от желанието си за членство в НАТО, наричайки ги „неприемливи“.

Американските медии по-рано твърдяха, че Тръмп е предложил да сложи край на войната на Русия като окаже натиск върху Украйна да отстъпи Крим и Донбас на Москва. Той също заяви публично през май 2023 г., че няма да гарантира продължаването на подкрепата за отбраната на Украйна, ако спечели изборите.

През април Тръмп обяви, че оцеляването на Украйна е важно за Съединените щати. Този коментар дойде точно преди гласуването на пакета от помощ на стойност от 61 милиарда долара за Украйна.

Вицепрезидентът на Тръмп Джей Ди Ванс няколкократно пренебрегна Украйна и изрази своето нежелание за продължаване на подкрепата на САЩ за страната в изтекли съобщения с крайнодесния теоретик на конспирацията Чарлз Джонсън, съобщи „Вашингтон Пост“ на 7 август.

В текстови съобщения през октомври 2023 г. Ванс пише: „Пич, дори няма да приемам обаждания от Украйна“. Този разговор се провежда в момент, когато републиканците в Конгреса започват да възпрепятстват приемането на пакет от помощи за Украйна, което води до застой, продължил няколко месеца.

Тръмп също така отбеляза, че уж е съветвал Путин да не нахлува в Украйна: „Казах му: „Не го прави. Не можеш да го направиш, Владимир. Той заяви „в никакъв случай“, а аз отвърнах „в никакъв случай“, добави Тръмп.