Европа

Военен експерт: Целта на Украйна с атаката в Курска област е да отслаби руския натиск в Донбас

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Вече седмица продължава изненадващото нахлуване на Украйна в руската Курска област. Според информация на Киев окупирани са 1000 кв. км руска територия, а от Москва твърдят, че си връщат контрола в завзетите населени места. Целите на офанзивата и реакциите на света коментира в студиото на Euronews Primetime военният експерт Ивайло Иванов. Според него украинското настъпление има две цели – едната е чисто военна, а другата политическа.

„По отношение на военните цели, най-очевидната, която всички още в първия момент видяха, това е опит всъщност да бъдат привлечени руски войски, въоръжения и техника от Донецка и Луганска област най-вече, като по този начин да бъда отслабен натискът върху украинските отбранителни линии в този регион. Русия ще бъде принуда да изтегли части, за да спре украинското настъпление в Курск област, което все още няма сигурна информация, че се случва в голям мащаб, но няма никакво съмнение, че това беше един от основните замисли на нахлуването на Украйна и установяването на контрол върху Курск област“, подчерта Иванов.

Той допълни, че операцията цели да разстрои руската логистика, особено по отношение на руските сили, които атакуват Харков и региони около Харков.

Според експерта друга цел на операцията е използването на овладените руски територии като актив за бъдещи мирни преговори, който Украйна да изтъргува срещу възвръщането на своя законна територия, окупирана от Русия абсолютно незаконно и против всички международни правила и норми.

„Политическата цел е в две насоки. От една страна, целта беше да се покаже и да се вдъхне надежда на украинското общество, че всъщност Русия може да бъде победена и не е толкова силна, колкото изглежда, въпреки частичните успехи на бойното поле. Другият аспект е насочен към вътрешнополитическата ситуация в Русия – това е унижение за руския президент. Това показва, че Русия ще трябва да поеме последиците от това, че започна една абсолютно безпричинна агресивна война срещу Украйна. И ако Украйна успее да задържи контрола върху Курск област за продължителен период от време, с всеки изминал ден това ще увеличава напрежението в Кремъл, както и между Путин и министерството на отбраната, а легитимността на руския президент ще ерозира“, посочи Иванов.

 

Целия разговор вижте във видеото.