Европа

Сирски: Украйна контролира 1000 кв. км от Курска област

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Началникът на украинската армия Олександър Сирски заяви, че Киев вече контролира около 1000 кв. км от руския регион Курск. По-късно стана ясно, че Украйна е подновила атаките по региона, като за целта е използвала дронове. На свой ред губернаторът на Курск Алексей Смирнов заяви пред руския президент Владимир Путин, че украинските сухопътни атаки срещу неговия регион са довели до загубата на 28 селища и че нахлуването е с дълбочина от около 12 км и широчина 40 км. Смирнов добави, че в резултат на сраженията са загинали 12 цивилни и са били ранени 120 души.

Около 121 000 жители са били евакуирани. Впоследствие Вячеслав Гладков, губернатор на руската Белгородска област, която също се намира на границата с Украйна, заяви, че някои жители са били евакуирани, заради засилената украинска военна активност. По-късно във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че североизточната област Суми, която граничи с Русия, е била обстрелвана над 2000 пъти и определи последната операция като въпрос на сигурност.

Справедливо е да унищожим руските терористи там, откъдето нанасят ударите си. Руските военни летища, руската логистика. Виждаме колко полезно може да бъде това за постигането на мира. Русия трябва да бъде принудена да сключи мир, ако Путин толкова силно иска да продължи да води война.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Международната агенция за атомна енергия съобщи, че нейните експерти не са в състояние да установят каква е била причината за пожара в охладителната кула на окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" в Украйна. Междувременно украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила 30 безпилотни самолета "Шахед" през нощта. Те обаче добавиха, че двама души са били убити в Донецка област и че един човек е бил ранен в резултат на удар с дрон в Антоновка в Херсонска област.