Свят

Москва и Киев взаимно се обвиниха за пожара в АЕЦ "Запорожие"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Москва и Киев се обвиниха взаимно в това, че са предизвикали пожар на територията на окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" в Украйна. Международната агенция за атомна енергия съобщи, че нейни експерти, намиращи се в обекта, са видели силен тъмен дим, излизащ от северната част на централата след множество експлозии. По-късно пожарът е бил потушен и няма данни за повишаване на нивата на радиация. Украинската компания за ядрена енергия "Енергоатом" съобщи в изявление в приложението за съобщения Telegram, че една от охладителните кули и друго оборудване са повредени. От своя страна украинските сили заявиха, че са унищожили 53 от общо 57 руски бойни дрона, изстреляни по територията на страната. Дроновете са били унищожени в различни части на Украйна и са включвали четири ракети, произведени в Северна Корея.

Терорът винаги трябва да бъде побеждаван. Това е основният принцип за защита на живота. И именно за това ще продължим да говорим с нашите партньори, както противовъздушната отбрана защитава живота, така и отмяната на ограниченията за удари с голям обсег ще спаси хиляди човешки животи.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно властите в руския град Курск съобщиха, че 13 души са били ранени, след като отломки от унищожена украинска ракета са паднали върху девететажна жилищна сграда. Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на града, нареди на местните власти да ускорят евакуацията на цивилните в рисковите райони. Това се случва на фона на продължаващата украинска офанзива в граничния регион. На свой ред Москва заяви, че е "осуетила опитите" на украинските сили да "проникнат дълбоко в руска територия" с помощта на бронирани машини. Те също така добавиха, че частите за противовъздушна отбрана са унищожили 14 безпилотни летателни апарата, изстреляни от Украйна, и четири тактически балистични ракети "Точка-У".