Европа

МААЕ предупреди за възможна катастрофа след атака с дронове срещу АЕЦ "Запорожие" (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
AEC Zaporozhie AP Снимка: АП, архив

Международната агенция за атомна енергия предупреди за възможна катастрофа след атака с дронове срещу Запорожката атомна електроцентрала в Украйна. Ръководителят на агенцията Рафаел Мариано Гроси осъди удар на украински безпилотник по един от шестте ядрени реактора в завода, контролиран от Русия.

Украйна отрече отговорност за каквато и да е военна операция срещу централата. Главното военно разузнаване твърди, че руснаците са симулирали ударите. Такива атаки „значително увеличават риска от голяма ядрена авария“, подчерта Гроси.

Той призова лицата, вземащи военни решения, да се въздържат от всякакви действия, нарушаващи основните принципи, които защитават ядрените съоръжения. Трима души са били ранени при атаката, твърди Русия.

Повредата в корпуса на блок 6 не е застрашила ядрената безопасност, но "представлява сериозен инцидент с потенциал да подкопае защитната система на реактора, обясняват от МААЕ.

Запорожката ядрена централа беше честа мишена на кръстосан огън след нахлуването на Русия, но това е първият път, когато претърпява три директни попадения.

Украйна съобщи, че е свалила 17 от изстреляни по територията й през миналата нощ безпилотни летателни апарати. А при руски обстрел в Запорожка област са загинали трима души.

Президентът на Украйна отново привлече вниманието на партньорите към спешната нужда от още средства за противовъздушна отбрана. Обърна се директно към американския Конгрес.

 

Трябва да кажем на Конгреса, че ако не помогне на Украйна, тя ще загуби войната. Трябва да намерим публичен формат за това. Ако Украйна загуби войната, други държави ще бъдат нападнати и това е факт. Ще видите през следващите седмици как Русия ще стане все по-настъпателна и ще вкара темата за употребата на ядрени оръжия.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Позицията на САЩ за Украйна ще зависи до голяма степен от резултата от президентските избори. А на тях Доналд Тръмп може да получи реална възможност да се върне в Белия дом.

В неделя в. "Вашингтон пост" публикува статия, описваща възможната стратегия на Тръмп за Украйна. В нея се отбелязва, че републиканецът ще окаже натиск върху Киев да отстъпи част от териториите си на Русия и по този начин да се сложи край на войната. Изданието цитира източници, "запознати с плановете на Тръмп".