Свят

Украински войници се подготвят от международен екип в Полша

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Този окоп, който украинските войници се опитват да възстановят, не е на фронтовата линия. Той е в Полша. И днес врагът не е руски, а френски. Това е само едно от ученията, които френските военни провеждат в рамките на Мисията на Европейския съюз за военна помощ в Украйна, известна още като EUMAM. В продължение на около месец и половина украинските войници са подложени на изпитания, за да могат да се завърнат у дома с подобрени умения в тактическата стрелба, стрелбата с минохвъргачки, управлението и поддръжката на превозни средства, разминирането и пилотирането на дронове.

Имаме френски отряд от 200 до 250 войници, чиято мисия е да обучават украински батальони от 400 до 700 души. Обучението започва от най-основното индивидуално ниво, с основни умения като стрелба и бойно спасяване, и стига до ниво рота. Имам предвид по-специално маневрирането, тактическото мислене и изготвянето на заповеди.

Полковник Антоан Лапарра Старши национален представител на Франция за EUMAM

Досега французите са обучили над 10 000 украински войници в Полша или на френска земя. Съобщава се, че общо 46 000 са били обучени чрез програмата. Инструкторите обаче също се учат от украинските войници.

Първото нещо, което научаваме от украинците, е как да се адаптираме, защото ключовият момент на нашата мисия тук е преди всичко да отговорим на нуждите, изразени от тях.""Въз основа на опита на тези украински войници ние адаптираме нашите методи на действие, независимо дали става въпрос за окопна война, борба с безпилотни самолети или техники за улавяне, които те използват.

Полковник Антоан Лапарра

Euronews не успя да разговаря с никой от украинските войници по време на тренировъчния ден, който наблюдавахме миналия месец, но в изявление, изпратено по електронната поща, украинското министерство на отбраната заяви, че цитирам "е много важно да се продължи обучението на украинските военнослужещи в рамките на тази мисия. Според тях то дава възможност на украинските защитници да овладеят съвременни оръжия и оборудване, за да отблъснат ефективно руската агресия". Кулминацията на деня бе в учебно селище, където украинците имаха за задача да обезопасят улица с поставени капани и вражески войници, лежащи в засада. Бяха допуснати няколко грешки и някои от тях бързо бяха маркирани като ранени. Но този път те получиха положителна оценка. Все пак няма време за почивка, скоро те ще се върнат на фронтовата линия наистина.