Европа

Гроси: Положението в АЕЦ „Запорожие“ остава нестабилно

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сигурността в украинската атомна електроцентрала "Запорожие" остава нестабилна на фона на неотдавнашните съкращения на персонала, въведени от руските власти, окупирали съоръжението. Това заяви ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси. Централата е една от 10-те най-големи атомни електроцентрали в света. Гроси допълни, че предстоящото му посещение в централата има за цел да оцени въздействието на неотдавнашните съкращения на персонала, след като Русия отказа достъп на служителите на украинската компания "Енергоатом". 

 

Последният път, когато бях тук, миналото лято, веднага след разрушаването на язовир "Нова Каховка", имаше голям проблем около охлаждащата функция на централата поради липсата на вода. Сега искаме да видим как се е развила тази ситуация. Преди няколко дни имаше информация за окомплектоването на централата от руските власти. Така че трябва да оценим оперативното въздействие.

Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на МААЕ

За да компенсира, администрацията на централата е изкопала кладенци. Централата неведнъж е попадала под кръстосан огън, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. и малко след това превзе съоръжението. Шестте и реактора са спрени от месеци, но тя все още се нуждае от електричество и квалифициран персонал, който да управлява ключови охладителни системи и други функции за безопасност. Достъпът до цялото съоръжение на централата за постоянно базираните там експерти все още е ограничен, като руските власти отказват искания за разглеждане на определени зони.