Свят

МААЕ предупреждава за сериозни рискове около АЕЦ „Запорожие“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нараства опасността около атомните електроцентрали в Украйна, твърди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия. Близостта на сраженията и прекъсванията на електрозахранването до АЕЦ „Запорожие“ са фактори, които засилват тревожността. Рафаел Гроси коментира ситуацията при посещение във френския град Буре.

Има цял набор от опасности, които се умножават и ще ни съпътстват до края на конфликта. С нашето продължават присъствие в Запорожие опитваме да смекчим ефекта от войната. Да имаме възпиращ ефект върху воюващите страни, за да предотвратим нещастието на тази война да се утежни от ядрен инцидент с радиологични последици.

Рафаел Гроси – генерален директор на МААЕ

Междувременно ледената хватка на зимата се затяга върху войниците на фронта край Бахмут и Купянск. Последният град е два пъти опустошаван през на войната, представлявайки апокалиптична картина на пълно разрушение.

Местейки се в Бахмут сержант Роман и неговият отряд прекарват месеци, скрити в бункер. Снегът и студът усложняват действията над земята. Но вътре, сред мрака, е възможна относителна сигурност.

„Много е удобно, петзвезден лукс“, шегува се сержантът. Но на повърхността са останали стърчащи пънове. Всичко над 2 метра височина е изгоряло.

Руските войски продължават ожесточената си стрелкова офанзива по украински цели на фронта. Атаките са интензивни както на юг, така и на изток, като целта е да извоюват териториални придобивки преди края на годината.