Европа

САЩ потвърдиха за „забележителен напредък“ на украинското контранастъпление в Запорожие

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От военното министерство в Москва обвиниха Киев за нова атака с дронове в Белгородска област и обявиха, че са разбили украински център за управление на безпилотни летателни апарати. Освен това твърдят, че са унищожили украински дронове, насочени към Кримския мост. 

А Украйна продължава да напредва в района на Запорожие, в южната част на страната. От Киев заявиха, че са пробили първата отбранителна линия на Русия на няколко места.

Междувременно и говорител на Белия дом заяви, че украинските военни са постигнали „забележителен напредък“ срещу руски позиции около Запорожие. Но според Джон Кърби от Киев са признали, че контраофанзивата в района върви по-бавно от очакваното. 

Русия продължава да изстрелва ракети – и балистични, и крилати, срещу Украйна, както и дронове. Продължават, защото не могат да летят самостоятелно и сигурно в украинското въздушно пространство. Много разчитат на ракетни атаки и продължаваме да виждаме това.

Джон Кърби, говорител на Белия дом

А според източници на „Ройтерс“, за първи път Съединените щати изпращат на Украйна военна помощ, включваща боеприпаси с обеднен уран, които може да бъдат изстрелвани от американските танкове Abrams.