Европа

Войната в Украйна: Киев съобщи за жертви, Москва - за ударени военни самолети

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Сирени за тревога, взривове и разрушени домове - Украйна се възстановява след поредната руска атака, при която загинаха жители на столицата. От Киев заявиха, че са унищожили близо 30 ракети и 15 от общо 16 изстреляни дрона.

 

Не знаем какво удари – дрон или ракета. Вижте какво е останало от къщата. Горят гаражи. Не знаем колко коли и гаражи са унищожени, защото пожарникарите и полицаите не ни пускат вътре.

Ирина Облат – жителка на Киев 

На фронта - контраофанзивата на Украйна продължава да напредва в Запорожка област. Външният министър на страната коментира, че това "отваря пътя" на юг, към Крим. 

Междувременно властите в Русия съобщиха за взривове в най-малко шест области, включително в столицата и на летище в град Псков. Според Москва става дума за украински атаки с дронове. Твърди се, че са ударени четири руски военно-транспортни самолета. 

От Москва обявиха, че са унищожили два украински плавателни съда близо до Змийския остров в Черно море. Говорителят на руското външно министерство коментира, че западните партньори помагат на Киев да извършва атаки с дронове.

 

Ясно е, че украинските дронове просто не могат да прелетят такова разстояние без информация от западни сателити.

Мария Захарова, говорител на министерството на външните работи на Русия

А от Кремъл допуснаха, че самолетната катастрофа, при която загина Евгений Пригожин, вероятно е предизвикана умишлено. Освен това изключиха евентуално международно разследване по случая. Тази седмица руските власти потвърдиха, че лидерът на "Вагнер" и други девет души на борда на частен самолет са загубили живота си.