Европа

САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Киев

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна, който включва допълнителни боеприпаси за противовъздушната отбрана и артилерията, оборудване за разминиране и медицински автомобили.

"Министерството на отбраната обяви допълнителна помощ за сигурността, за да отговори на критичните нужди на Украйна за нейната отбрана. Това е 45-то изтегляне на оборудване от запасите на Пентагона за Украйна от август 2021 г. То включва допълнителни противовъздушни, отбранителни системи и артилерийски боеприпаси, оборудване за обезвреждане на мини, линейки и друго медицинско оборудване", заяви Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона. 

Целта е да се помогне на Украйна да се противопостави на продължаващата агресивна война на Русия.

Киев ще получи боеприпаси за артилерията и ракетните системи Хаймарс, както и над 3 милиона боеприпаса за стрелково оръжие. Помощта се финансира с вече одобрени от Конгреса парични средства – 6.2 милиарда долара.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 43 милиарда долара. По-рано президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителна помощ на стойност 24 млрд. долара. Както демократите, така и републиканците в Конгреса подкрепиха помощта за Украйна, но някои крайнодесни републиканци искат ограничаването й.

В началото на юни украинските войски предприеха контранастъпление на изток и на юг, но напредването им се забавя от руските минни полета.