Европа

Подкрепа за Украйна: Музей в Чехия изпече 600 хляба със зърно от разминирани полета

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От година и половина производството на зърно в Украйна, считана за житницата на Европа, е затруднено заради руската инвазия. За да напомнят това, от Музея на земеделието в чешкия град Острава са изпекли 600 украински хлебчета, наречени паляница. Всички те са направени със зърно, отгледано на разминирани полета в Украйна.

 

Украйна е толкова важна за селското стопанство, че отражението от прекъсването на веригите за доставки се усеща от всички нас.

Иван Бергер, директор на Музея на земеделието в Острава

В специална изложба с името "Гладът на Путин" музеят показва и унищожени селскостопански машини.

 

Печенето на хляб от минното поле е символ, но искаме обществото да превърне символите в чувства и затова е нужно не само да се пече хляб, но и да се помага.

Степан Данек, Министерство на вътрешните работи на Чехия

Всеки, който иска да помогне на Украйна, може да се включи и в инициативата "Подарък за Путин". Нейните създатели събират средства за система за разминиране "Божена".

"Системата, която може да спаси невинни човешки животи, струда над 15 млн. крони или около 625 гил. евро. По-голямата част от сумата вече е събрана. Но в момента на Украйна ѝ трябват поне хиляда такива машини", предава Джири Скацел от Euronews.