Европа

Откриват по пет мини на квадратен метър в Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руски ракети и дронове отново удариха Одеса. Според местните власти става дума за три атаки срещу украинския град в рамките на часове, в които двама души са били убити, а трима - ранени.

В над 10 области в Източна Украйна временно обявиха въздушна тревога. Според властите в Одеса са избухнали пожари заради паднали отломки от свалени руски ракети и дронове. Повредени са супермаркет, жилищен блок и общежитие на учебно заведение в града. За взривове се съобщава и в Запорожие. 

В Херсон беше обявен ден на траур заради обстрела със седем жертви, сред които и момиченце на по-малко от месец. 

 

Брат ѝ, който е само на 12 години, стига до болницата. Но, за съжаление, не успяват да го спасят. Починал е от получените травми - тежки травми. Майката на децата - Олеся, на 39 години, също почина.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

По думите на украинския президент Володимир Зеленски за денонощие в Херсон е имало близо 20 обстрела. Според министъра на отбраната Олексий Резников Украйна е най-минираната страна в света. Той заяви, че на места военните откриват по 5 мини на квадратен метър. 

Междувременно финансовият министър на Германия - Кристиан Линднер, пристигна в Киев за първи път от началото на руската инвазия. А в Беларус и Русия се очаква визита на военния министър на Китай по-късно тази седмица.