Свят

Путин искал да сложи край на войната, но повече - териториите от Украйна

От Euronews България Euronews България

Русия иска да сложи край на войната, разпалена от Запада и сателитите му в Украйна.

Това каза руският президент Владимир Путин във второ видеообръщение пред участниците в срещата на върха на държавите от БРИКС, предаде Ройтерс.

В речта си пред лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка Путин повтори обичайната си теза, че войната е била принудителен отговор на действията на Киев и Запада", които разпалили "война жестока, война за изтребление, в продължение на осем години" срещу контролираните в момента от Русия украински области. 

Русия многократно е казвала, че е отворена за преговори за прекратяване на 18-месечната война, но само ако те отчитат "новите реалности" със сила да присъединят към своята територия една пета от тази на Украйна. 

Агенцията отбелязва, че Путин е използвал срещата на върха на БРИКС, за да оправдае войната и да изкаже похвала за групата, че "се явява като противовес на глобалната доминираща роля на САЩ".

"Действията ни в Украйна са продиктувани само от едно – да сложим край на тази война, която бе разпалена от Запада и сателитите му в Украйна срещу хората, живеещи в Донбас", добави Путин.

Киев настоява за възстановяване на цялата си територия и изтегляне на руските войски, припомня Ройтерс.