Свят

Лидерите на страните от БРИКС се събират в ЮАР, Путин се включва чрез видео

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
South Africa BRICS Meeting 23152700321451 Снимка: AP

Във вторник в Йоханесбург започва тридневна среща на върха на лидерите на страните от БРИКС. Президентът на Русия Владимир Путин ще присъства чрез видеоконферентна връзка заради международната заповед за арест срещу него. Анализаторите посочват, че физическото му отсъствие обаче няма да му попречи особено.

“В настоящата геополитическа обстановка, в която Западът се опитва да изолира Русия, за нея е много важно да разшири връзките си със страните от БРИКС, но и с различните им региони. Така че поради настоящите условия БРИКС всъщност стана още по-важна за Русия”, смята Филани Мтембу, изп. директор Institute for Global Dialogue.

Русия ще бъде представяна пред срещата на икономическия блок от външния министър Сергей Лавров. На масата за преговори той и лидерите на останалите страни членки - Бразилия, Китай, Индия и Южна Африка, ще обсъдят бъдещото разширяване на блока.

Можете да бъдете сигурни, че решенията, с които Сергей Лавров би се съгласил, са решения, които са получили благословията на президента Владимир Путин. Разбира се, Путин няма да участва във всички заседания, но все пак, ще направи обръщение. Той ще участва в основната пленарна сесия. Но има области, в които липсата на физическо присъствие тук ще го ограничи”, допълва Филани Мтембу.

Срещата на върха започва във вторник, основните събития ще се проведат в сряда, а комюнике се очаква в четвъртък. Очакванията са Русия и Китай да се стремят да спечелят повече политически и икономически позиции в развиващия се свят, с по-решителен ход за сближаване със Саудитска Арабия.