Свят

Китай иска БРИКС и Африка да създадат „партньорство за поддържане на световния мир“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Представители на политически партии от цял свят участваха във форум за диалог в южноафриканския град Екурхулени, месец преди срещата на върха на БРИКС, чийто домакин ще бъде Йоханесбург. По данни на Африканския национален конгрес във форума участват повече от 54 политически партии от цял свят.

БРИКС и Африка трябва да създадат партньорство за поддържане на световния мир и сигурност. Подкрепяме Африка да поеме отговорността за собствените си дела, свързани с мира и сигурността, да изгради разумна и ефективна архитектура за колективна сигурност и да укрепи собствения си капацитет за сигурност.

Лиа Цзянчао, ръководител на отдела за международни отношения на Китайската комунистическа партия

Темите на диалога са съсредоточени върху глобалния мир и сигурност, приобщаващия мултилатерализъм, укрепването на БРИКС и разширяването на партньорството за взаимно ускоряване на растежа и устойчивото развитие.

Неотдавна Южна Африка бе подложена на огромен натиск, за да избере страна във войната в Украйна. Африканският национален конгрес би искал категорично да потвърди антивоенната си позиция, която отстояваме от началото на войната. Ние сме за спирането на боевете в Украйна. За постигането на истински мир и мирно съвместно съществуване между Русия, Украйна и съседните държави.

Пол Машатиле, заместник-председател на ЮАР

Все още не е ясно дали руският президент Владимир Путин ще присъства следващия месец срещата на върха на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Южна Африка се опитва да го убеди да не присъства, за да избегне правните и дипломатическите последици от международната заповед за арест на Путин. Това заяви вицепрезидентът на Южна Африка в интервю за новинарски уебсайт миналата седмица.