Свят

Президентът на Южна Африка към Путин: Войната трябва да приключи

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Войната в Украйна трябва да приключи, като конфликтът трябва да бъде решен по дипломатически път. Това беше посланието на южноафриканският президент Сирил Рамафоса по време на разговорите с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург, където той води делегация на седем африкански държави.

 

Ние вярваме, че сега е моментът и двете страни да преговарят и да сложат край на тази война, защото тя причинява голяма нестабилност и вреди на различни държави по света. И ние, като африкански държави, усещаме въздействието на тази война.

Сирил Рамафоса, президент на Южна Африка

Африканските лидери представиха на Владимир Путин мирен план от десет точки, който Сирил Рамафоса обсъди с украинския президент Володимир Зеленски в Киев ден по-рано.
В отговор Владимир Путин обвини Киев за началото на войната. Руският президент благодари на африканските лидери за техния "интерес".

 

Приветстваме балансирания подход на африканските приятели във връзка с украинската криза. Скъпи приятели, оценяваме вашия интерес към намирането на решение на конфликта. Веднага отговорихме положително на вашето предложение за провеждане на преговори по украинския въпрос. 

Владимир Путин, президент на Русия

В африканското предложение се говори за деескалация, но не се споменава изтегляне на руските войски от украинските територии. Преди това Зеленски подчерта пред африканската делегация, че няма да преговаря с Москва, докато Русия окупира украинска земя.