Свят

Байдън не възнамерява да улеснява присъединяването на Украйна към НАТО

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Въпреки руската инвазия, Украйна няма да получи специално отношение в процеса на членство в НАТО, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Запитан от журналисти дали възнамерява да направи "по-лесно" присъединяването на Киев към Северноатлантическия алианс Байдън отговори отрицателно, като ги увери, че Украйна ще трябва да изпълни всички критерии за пълноправно членство.

Не. Защото те трябва да отговарят на същите стандарти. Така че това няма да го направи по-лесно. Мисля, че те направиха всичко, свързано с демонстриране на способността за военна координация. Но има цял въпрос дали системата им е сигурна. Дали не е корумпирана, дали отговаря на всички стандарти, които всяка друга държава в НАТО спазва? Мисля, че ще отговаря. Мисля, че може. Но това не е автоматично.

Джо Байдън, президент на САЩ  

Байдън определи разполагането на първите руски ядрени бойни глави в Беларус като "напълно безотговорно". То е резултат от обявеното през март споразумение между руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко, който предостави територията на страната си на Русия, за да нападне Украйна.

Забележките на Байдън идват в навечерието на предстоящата годишна среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли.

На тази среща на върха Украйна няма да бъде поканена да се присъедини към Алианса, обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, въпреки че подчерта, че Украйна в някакъв момент ще стане член на Алианса. Поканата е първата стъпка в процеса на присъединяване.

Тогава се очаква като символичен жест лидерите от алианса да проведат първо заседание на Съвет НАТО-Украйна с украинския президент Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс, обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Срещата ще осигури по-равноправно място на Киев в консултациите и вземането на решения по въпроси, свързани със сигурността“, заяви Столтенберг.